Stranice

nedjelja, 26. lipnja 2016.

Otresanje senzora


Jedno od većih misterija u digitalnoj fotografiji je kako stvarno radi čišćenje senzora od prašine (tj "otresanje") - gdje ide prašina koja se odbaci sa senzora? Ima mnogo postova na internetu na tu temu, bez definitivnog odgovora - kao postoji neki "jastučić" od ljepljivog materijala na koji se *hopefully* zalijepi prašina sa senzora.

Da vidimo što kaže uputstvo za Canon 6D, stranica 280 ("Cleaning the Sensor Now"):
"For best results, perform the sensor cleaning with the camera placed upright and stable on a table or other flat surface."

Mda.. "upright" to bi bilo - "onako kako inače držimo aparat" sa objektivom prema naprijed. I tako sam do sada stalno i radio.

No baš mi palo na pamet pogledat sprijeda što se stvarno desi, jer čuje se dosta glasni dvostruki škljocaj kad ručno pokrenemo to čišćenje (samo *jednom* kod npr. 7D sa manjom crop senzorom).

I gledaj čuda, ogledalo se ne pomakne, ali se zatvarač otvori!! Dvaput, to i jest onaj bučni škljocaj. Što bi u cijelu priču možebitno uvelo i mogućnost da je najbolje aparat držati "objektivom nadolje" - znači da prašina padne prema dolje - prema objektivu, tj. ako ćemo pravo prema pozadini sekundarnog ogledala iza glavnog. No, barem nije na senzoru IZA zatvarača.

Logično trebalo bi nakon toga pumpicom za zrak ispuhati tu neku prašinu koja se sad nalazi iza ogledala.. znači prvo podignuti ogledalo i zatim okrenemo opet aparat prema dolje i odozdo puhnemo par puta pumpicom, te pričekamo 5-6 sec da gravitacija izbaci prašinu van nadolje.

Podignuti ogledalo?? MLU iliti "Mirror Lock-Up" prvi korak podigne ogledalo bez da se otvori zatvarač.

Jesam li vas uvjerio? Hm, nisam ni sebe još, ali interesantno zvuči.

Nema komentara:

Objavi komentar